Eerste rijles

Tips voor je eerste rijles

Je eerste rijles kan natuurlijk heel spannend zijn. Dit komt omdat je voor het eerst een auto gaat besturen. Deze spanning is erg natuurlijk en onze instructeurs hebben dagelijks te maken met mensen die voor het eerst lessen. Wij hebben daarom veel ervaring in het wegnemen van de spanning en jou je op je gemak te laten voelen.

Voorbereiding op je eerste rijles

Je hebt je eerste rijles gepland. Ter voorbereiding aan je eerste rijles kan je je op een aantal zaken voorbereiden:

 • Zorg dat je je hebt ingelezen in theorie. Die geeft je een voordeel bij het begrijpen van de verkeersregels. Je hebt in ieder geval je theorie examen nodig voor het praktijkexamen. Het is daarom een goed idee om tijdens (of voor) je eerste rijles al voldoende informatie te hebben ingewonnen.
 • Zorg dat je gemakkelijke kleding en schoenen draagt. Vooral geen hakken of slippers dragen tijdens je (eerste) rijles.
 • Probeer rustig en uitgerust te beginnen met je eerste rijles. Als je niet genoeg uitgerust bent, of met je hoofd ergens anders zit, zal dit een negatief effect hebben op je eerste rijles ervaring.

Wat moet je weten voor je eerste rijles?

Ben je erg zenuwachtig? Bang dat er iets fout gaat? Het belangrijkste om te weten is dat jouw instructeur ten alle tijden kan ingrijpen, mocht dat nodig moeten zijn. Daarnaast zal onze instructeur op basis van zijn ervaring een inschatting doen van jouw rij niveau. Op deze manier zal hij je nooit in een situatie laten komen waar jij nog niet klaar voor bent.

Het is ook van groot belang om goed naar jouw rij instructeur te luisteren. Naast het luisteren, is het ook zeker te aan te raden om je vragen te stellen aan je instructeur. Op deze manier leer jij meer en ontstaat er een meer ontspannen sfeer.

Hoe ziet een eerste rijles eruit?

In een eerste rijles wordt samen met jou afgesproken hoe deze er uit komt te zien. We bepalen bijvoorbeeld of je eerst wilt beginnen op een rustige parkeerplaats om kennis te maken met de auto. Hierbij leggen we ook alle praktische aspecten uit aan de auto, bijvoorbeeld:

 • Hoe het schakelen werkt
 • Hoe je met de koppeling werkt
 • Hoe je veilig remt
 • Hoe je bochten op een goede manier neemt
 • Spiegels afstellen

Mocht je al wat meer vertrouwen hebben in je eerste rijles kunnen we natuurlijk al de openbare weg op. Dit is uiteindelijk aan onze instructeur om die keuze te maken.

Gelijk de snelweg op tijdens mijn eerste rijles?

Je vraagt je misschien af op je direct de snelweg op gaat tijdens je eerste rijles. Dit is geheel afhankelijk van je eigen niveau en de inschatting van de instructeur. Wanneer onze instructeur denkt dat je er klaar voor bent, kan het zeker voorkomen dat je tijden je eerste rijles al direct de snelweg op gaat.

In de meeste gevallen zal dit niet voorkomen. Het is beter om de eerste paar lessen te wennen aan de auto en de samenwerking met de instructeur. Na een aantal lessen kan je met een gerust gevoel de snelweg op.

Angst voor autorijden?

Angst voor autorijden is een veelvoorkomende situatie. Angst ontstaat door het ontbreken van controle of uit het onbekende. Het is daarom niet gek dat je bij je eerste rijles angst ervaart. Autorijschool 1-2GO heeft veel leerlingen gehad die dezelfde angst hadden. Doordat onze instructeurs naar de individuele leerling kijkt, ontstaat hieruit ook een op maat gemaakt leersysteem. Wanneer je dus last hebt van (faal)angst, dan zorgt onze instructeur ervoor dat je de ruimte en rust krijgt die je nodig hebt. Fouten maken hoort bij dit proces is en zeker niet slecht! Onze instructeur zorgt voor een aangename sfeer in de auto wanneer jij lest zodat jij je zoveel mogelijk op je gemak voelt.

Eerst een proefles? Geen probleem!

Je kan bij autorijschool 1-2GO ook eenvoudig een proefles aanvragen. Vul het formulier op deze pagina in of neem contact met ons op!

Vraag direct een gratis proefles aan!

Contact Formulier Landingspagina

Pakketten

1-2GO Basic

919
 • 20 rijlessen
 • Praktijkexamen

1-2GO Basic Plus

1239
 • 30 rijlessen
 • Praktijkexamen

Fabian Hoogvorst

Marcel geeft op een goede, duidelijke en rustige manier rijles. Net zo belangrijk; het is ook nog eens gezellig in de auto! Ik heb geen moment tegen de lessen opgezien, ook niet als het even wat moeilijker was. Marcel, bedankt!